Ergenlik Döneminde Çocucuğu Olan Anne ve Babalara Tavsiyeler

YUNUS EMRE ORTAOKULU

REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMA SERVİSİ

SEVGİLİ  ANNE-BABALAR,

Gençlerimizin sorumluluk sahibi, başarılı, mutlu insanlar olarak yetişmelerini istiyorsak; onlara nasıl davranmamız gerektiğini bilmemiz gerekir. Her anne-baba çocuğunu sever fakat nasıl davranacağını bilemeyebilir. Bu nedenle anne-babaların okulumuz Rehberlik servisi ile işbirliği içinde olması yararlı olacaktır.

ERGENLİK DÖNEMİNDE ÇOCUĞU OLAN

ANNE-BABALARA ÖNERİLER

Çocuğunuza vereceğiniz en değerli hediye ilgi, zaman ve sevgidir. Aileden ilgi ve sevgi göremeyen çocuk, ilgiyi başka yerlerde arar, bulamazsa ümitsizlik yaşar ve bunalıma düşer. Unutmayın herkes anne-babası tarafından önemli olmak ve sevilmek ister.

•    Çocuğunuza öğüt vermek yerine ona örnek olun. Anne-baba arasındaki ilişki olumlu ise, çocukta olumlu ilişkileri öğrenecektir.
  •    Aşırı koruyuculuk, çocuğun her işini yapma, onun yerine karar verme çocuğunuzun gelişmesini engeller. Yapmanız gereken onun çabalarına saygı göstermek, kendine güvenmesine olanak sağlamaktır. Unutmayın, çocuğunuza hep çocuk olarak davranırsanız, oda hep çocuk olarak kalır.
  •    Hangi yaşta olursa olsun, her fırsatta çocuğunuzun fikirlerini sorun ve fikirlerine önem verin.
  •    Çocuğunuzu dinleyin. Duygularını paylaşın, çocukla ve onun sorunu ile ilgilendiğinizi gösterin. Eğer onu dinlemezseniz, bir süre sonra onunda sizi dinlemediğini görürsünüz.
  •     Çocuğunuza söz verdiğiniz zaman, sözünüzü yerine getirin ya da yerine getiremeyecekseniz söz vermeyin.
  •      Çocuğunuza yaşına ve cinsiyetine uygun sorumluluklar vererek, özgüvenini geliştirmesini sağlayın.
  •      Çocuğunuza karşı anne-baba aynı tutum içinde ve tutarlı olmaya gayret edin.
  •   Çocuğunuzu başka çocuklarla ve kardeşi ile kesinlikle kıyaslamayın.
  •     Çocuğunuza karşı baskıcı olmayın fakat ev ortamında herkesin uyması gereken sınırları belirleyin.
  •      Çocuğunuzun gittiği yerleri ve görüştüğü arkadaşlarını tanıyın.
  •      Çocuğunuzun hatasını asla başkalarının yanında konuşmayın.
  •      Çocuğunuzu her yaptığı yanlıştan dolayı eleştirmeyin. Çünkü sık eleştirilen çocuklar içe kapanık ve güvensiz olurlar.
  •     Giyim konusunun ergenlik dönemindeki çocuğunuzla ilişkinizi zedelemesine izin vermeyin. Giyeceği giysiler yada saç modeli vb. için size karşı mücadele etmek zorunda kalmazsa, uygun olmayan giysiler giymede ısrar etmeyecektir.
  •      Çocuğunuza ceza vereceğiniz zaman dayak gibi fiziksel cezalara asla başvurmayın. Dayak yiyen çocuk ana-babaya karşı kızgınlık ve öfke duyar. Kavga etmeyi, geçimsizlik ve düşmanlığı öğrenir.
  •      Çocuğunuzla birlikte olun, onunla vakit geçirin.
  •      Olumsuz davranışlarından daha çok olumlu davranışlarına odaklanın ve onu takdir edin.

Dünyaya çocuğunuzun gözüyle bakmaya çalışın.  UNUTMAYIN! Gencin sizi anlaması çok zordur, çünkü o hiç yetişkin olmadı. Ama sizler genci anlayabilirsiniz, çünkü sizler de genç oldunuz.

Yararlı olması dileğiyle...

Yayın: 29.12.2013 - Güncelleme: 04.10.2022 10:01 - Görüntülenme: 1967